hous icon

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een hypotheek gaat afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan profiteer je van een rentekorting en loop je als woningeigenaar minder risico. Hieronder vertellen we je alle over NHG.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot €405.000 euro (in 2023). Als je een NHG-hypotheek afsluit, dan leen je betaalbaar en verantwoord. Je loopt met de Nationale Hypotheek Garantie als woningeigenaar minder risico en profiteert hierdoor van een rentekorting. Als de situatie zich voordoet, dat je de maandlasten niet meer kan betalen omdat je arbeidsongeschikt of werkloos bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Mocht de opbrengst van de verkoop niet voldoende zijn om de restschuld af te lossen, dan betaalt het NHG, officieel ook wel Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) genoemd, onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de geldverstrekker.

Wat zijn de regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Als je voldoet aan de onderstaande voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor NHG:

 • De woning moet jouw hoofdverblijf zijn.
 • Voor alle soorten woonhuizen, voor appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen is de NHG-regeling mogelijk. Voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans is de NHG niet mogelijk.
 • Het aankoopbedrag van de woning (plus eventuele verbouwingskosten) kent een maximaal bedrag van €405.000 (in 2023).
 • Mocht er sprake zijn van energiebesparende voorzieningen, dan leidt dit tot maximaal 6 procent extra lenen met een maximum van €429.300 (in 2023).

Ben jij benieuwd of je in aanmerking kan komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Maak dan een afspraak via de onderstaande blauwe knop.

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie

Het is niet bij elke hypotheek mogelijk om aanspraak te kunnen maken op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Er is namelijk sprake van een zogeheten Nationale Hypotheek Garantie grens bij een tweetal verschillende situaties. De NHG-grens is als volgt:

 • De maximale koopsom van het huis (vermeerderd met eventuele verbouwingskosten) mag in 2023 maximaal €405.000 zijn.
 • Mocht je energiebesparende voorzieningen aan gaan brengen, dan is het mogelijk om 6 procent meer te lenen voor deze voorzieningen met een maximum van €429.300. Wees er wel van op de hoogte dat het extra bedrag echt alleen aan energiebesparende voorzieningen besteed mag worden.

Wat zijn de voordelen van een NHG-hypotheek ?

Waarom zou je een hypotheek afsluiten met NHG? 

 • Geldverstrekkers geven rentekorting bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. Dit kan je al snel enkele honderden euro's per jaar schelen.
 • De normen voor de NHG zijn in samenspraak met het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) opgesteld. Dat betekent dat een hypotheek met NHG verantwoord is.
 • Je houdt geen restschuld over bij een gedwongen verkoop met een NHG-hypotheek. Het Waarborgfonds Eigen Woning kan je restantschuld kwijtschelden, wanneer je naar hun oordeel geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop of er alles aan hebt gedaan om de restschuld te verlagen.

Wat zijn de nadelen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Naast de voordelen van de NHG, zijn er ook enkele nadelen te noemen:

 • Er geldt een grens aan de koopsom bij een NHG-hypotheek. Dit betekent dat je niet voor alle woningen een NHG-hypotheek kunt krijgen.
 • Je maakt eenmalige kosten voor het afsluiten van NHG.

Woningverbetering met NHG

Bij de verbetering van je woning is ook NHG mogelijk. Er moet dan wel sprake zijn van een kwaliteitsverbetering, ofwel herstel van achterstallig onderhoud, uitbreiding en/of verbetering van de woning. Denk hierbij aan een nieuwe keuken, dakkapel, badkamer of andersoortige woninguitbreiding, maar ook aan achterstallig onderhoud. Het gaat hier immers dan ook om verbeteringen en/of verbouwingen aan je woning. Het is mogelijk om je bestaande hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker en tegelijkertijd verhogen of je kunt, naast de bestaande hypotheek met NHG, een aanvullende lening voor verbetering of verbouwing van je woning afsluiten.

Het bedrag aan verbouwing wordt in depot gehouden en kan pas bij het inleveren van de nota's uitbetaald worden. Het zou dus zo kunnen zijn dat je het geld eerst zelf moet voorschieten.

Houd er ook goed rekening mee dat je nooit meer kan lenen dan 100 procent van de woningwaarde. Heeft het huis onvoldoende waarde, dan zal je eigen geld moeten inbrengen, omdat dan niet alles meegefinancierd kan worden. Mocht je de woning gaan voorzien van energiebesparende maatregelen, dan mag je 106 procent van de marktwaarde lenen.
Let wel op: niet iedere geldverstrekker hanteert deze regeling.

Hoe zit het met energiebesparende voorzieningen ?

Met NHG kunnen ook energiebesparende voorzieningen meegefinancierd worden. Ga je naast de aankoop de woning verbeteren op basis van energiebesparende voorzieningen dan mag je de daadwerkelijke kosten van deze energiebesparende voorzieningen meefinancieren. De maximale kostengrens bij deze regeling bedraagt €429.300 (in 2023).

Een fijne bijkomstigheid is dat de investeringen in energiebesparing vanaf 2016 tot een bedrag van maximaal €9.000 buiten beschouwing blijven bij de inkomenstoets (waarin wordt bepaald hoeveel je kan lenen) als het bruto jaarinkomen minimaal €33.000 bedraagt. Je kunt dus als er sprake is van energiebesparende voorzieningen, meer lenen op basis van hetzelfde inkomen. HR++ beglazing, een warmtepomp, zonnepanelen en/of Spouwmuur- dak- en vloerisolatie vallen onder energiebesparende voorzieningen. Echter mag er ook €9.000 buiten beschouwing worden gelaten bij de aankoop van een zeer energiezuinige woning (energieprestatie coëfficiënt van maximaal 0,6 of een energielabel A++ of hoger) en €25.000 bij de aankoop van een energieneutrale woning.

Borgtochtprovisie bij NHG

Als je een hypotheek met NHG afsluit, dan betaal je eenmalige kosten aan NHG. Dit percentage van de NHG (ook wel borgtochtprovisie genoemd) is in 2023 0,6 procent van de koopsom. Als je bijvoorbeeld een huis koopt voor €350.000, dan betaal je de NHG €2.100 aan NHG-tarief (0,6% x €350.000) 

Geen restschuld bij gedwongen verkoop

Ben je arbeidsongeschikt of werkloos en kun je de maandlasten niet meer opbrengen? Dan zal je waarschijnlijk je huis moeten verkopen. Mocht de opbrengst dan niet genoeg zijn om je hele hypotheek af te kunnen lossen, dan betaalt het NHG onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Dit valt onder de NHG-garantie.

Is een hypotheek met NHG verplicht?

Het is niet verplicht om een hypotheek met NHG af te sluiten. Echter is het wel slim om voor een hypotheek met NHG te kiezen als dit ook mogelijk is. Je weet niet alleen dat de hypotheek verantwoord is, maar je profiteert ook van een rentekorting. Daarnaast blijf je ook niet met een restschuld zitten als je onverhoopt te maken krijgt met een gedwongen verkoop van je woning.

Met terugwerkende kracht NHG krijgen

Is het mogelijk om NHG af te sluiten op een bestaande hypotheek? Het is inderdaad mogelijk om een bestaande hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Je zal dan wel aan de bovengenoemde NHG-normen moetenn voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Je kunt het beste contact opnemen met één van onze adviseurs om hierover goed ingelicht en geadviseerd te worden.

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Financiële begrippenlijst

Financiële begrippenlijst
Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.  

Meer lezen

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek' leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht' biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling) overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

 • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
 • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
 • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box 1 kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen
Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen?

bedrijfs logo wit

Als adviseur is het onze taak dat jij in jouw privéleven weet dat de financiële zaken goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan aansprakelijkheid- of andere schadeverzekeringen, en ook aan de meer complexe zaken als jouw hypotheek en financiële planning. Een huis kopen, trouwen of samenwonen, kinderen krijgen, studerende kinderen, stoppen met werken;  Wij helpen je zodat je goed op deze en andere gebeurtenissen bent voorbereid.

Adres

Fokkerstraat 16 (3e etage 3.13)  
3833LD Leusden

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag
09:00 - 17:30 uur

Weekenden en avonduren op afspraak

Kantoorgegevens

Kifid

300.018526
AFM 12049183
KVK 87849208
Volg ons op social media
© Finadom Groep B.V.