Oude woning verkopen en nieuw huis kopen?
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Ben je klaar om een volgend huis te kopen? Heb je al genoeg van je huidige woonomgeving en droom je van meer ruimte? Wil je een toekomstbestendige woning kopen of verhuizen naar een andere stad? Onze adviseurs vertellen je alles wat je moet weten over het kopen van een nieuwe woning. Wat zijn jouw mogelijkheden voor het vinden van de juiste hypotheek? Laten we er samen aan werken!
Stappenplan voor een ander huis kopen
Als je een volgend huis wilt kopen is er veel om rekening mee te houden.
Voordat je een nieuw huis koopt, moet je beslissen of je eerst je oude woning verkoopt of andersom. Er is ook veel onderzoek nodig, zoek je droomhuis en regel vooraf je financiën voor de hypotheek. Daarbij komen er verschillende keuzes op je af en wellicht al prangende vragen over het kopen van dit tweede huis. Hier kunnen onze hypotheekadviseurs helpen met advies en helpen bij deze aankoop!
Stap 1: Verhuizen, verbouwen of verduurzamen?
Als je in een volgende huis wilt investeren, maar de locatie waar je nu woont prima is, dan hoef je niet te verhuizen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te verbouwen, wat een goedkopere optie kan zijn.
Als je er toch klaar voor bent om naar een volgend huis te verhuizen, moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent. Je moet bijvoorbeeld overwegen wat het beste voor jouw situatie is: koop je een al bestaand huis of ga je het zelf bouwen? Denk ook na over de locatie, de functie van het huis, het budget en verschillende flexibele financieringsmogelijkheden.
Als je een volgende huis wilt kopen, kan je erover denken om de overwaarde van je huidige woning te gebruiken. Een hypotheekverhoging biedt misschien de perfecte manier om al je beoogde verbouwplannen waar te maken.
Als je op zoek bent naar je volgende huis heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een energiezuinige optie. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld je kozijnen vervangt, zonnepanelen laat installeren of nieuw isolatiemateriaal gebruikt. Hiermee zul je veel energie besparen en ook meer comfort creëren in jouw woning. Bovendien is het mogelijk om ervoor te kiezen om meer dan 100% van de waarde van de woning te lenen middels je hypotheek; namelijk 106%. Hiervoor moet wel worden voldaan aan bepaalde inkomenseisen.
Heb je de behoefte om te verhuizen? Het is goed om alle opties te bekijken voordat je een beslissing maakt. Breng voor jezelf in kaart wat je mist in je huidige woning, wat de opties zijn en welke kosten daarmee samenhangen. Misschien helpt het als je verbouwt of verduurzaamt in plaats van direct te verhuizen. Een financieel adviseur kan hierbij helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
Stap 2: Hypotheek berekenen
Ben je op zoek naar een ander huis? Dan is het belangrijk om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Stel jezelf de vraag: ‘Wat is mijn budget voor een nieuwe woning’. Als je al je oog hebt laten vallen op een prachtige woning, kijk dan of deze binnen jouw budget past.
Als je nog geen zoektocht bent gestart, informeer dan waarin prijsklasse je moet zoeken. Als je klaar bent om je volgende huis te kopen, is de eerste stap om je maximale hypotheek te berekenen. Je hoeft geen rekenmachine te gebruiken - met onze rekentool krijg je binnen een minuut een indicatie van je maximale hypotheek.
Voordat je op zoek gaat naar een nieuw huis, is het belangrijk om je financiële situatie te bespreken met een financieel adviseur. Je hypotheekstatus kan bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen voor het volgende huis. In sommige gevallen is het verschil zelfs groot!
Bij het kopen van je volgende huis, zal de hypotheekaanbieder je inkomen opnieuw toetsen. Als je in de tussentijd minder inkomsten hebt of momenteel een baan met een tijdelijk contract hebt zonder uitzicht op verlenging, dan kan dit ervoor zorgen dat je op een lagere hypotheek uitkomt of dat het moeilijker wordt om een hypotheek aan te vragen.
Wanneer je er klaar voor bent om een huis te kopen, of als je meer bruikbare informatie nodig hebt tijdens je zoektocht, kan je een kennismakingsafspraak plannen met één van onze adviseurs. Zij staan klaar om samen met jou door te nemen wat jouw mogelijkheden zijn zodat je vertrouwd en goed geïnformeerd je zoektocht op Funda kunt starten!
Stap 3: Huis verkopen en nieuw huis kopen of omgekeerd?
In het ideale geval is de aankoop van je volgende huis perfect afgestemd op de verkoop van je huidige woning. Helaas gebeurt dit in de praktijk bijna nooit. Vaak sta je voor een moeilijke keuze. Moet je eerst je huidige huis verkopen voordat je op zoek gaat naar een nieuwe? Of is het beter om eerst jou droomhuis te vinden voordat je de verkoop van jouw huidige huis in gang zet?
We hebben de voors en tegens op een rij gezet om u bij het nemen van deze keuze te helpen.
Eerst je huis verkopen, dan een ander huis kopen
Volgende huis kopen wanneer je oude huis is verkocht kan een goede optie zijn als je geen dubbele hypotheeklasten wilt hebben. Je hebt meer financiële zekerheid omdat je precies weet wat de verkoopprijs is van je huis, waardoor je exact kunt bepalen hoeveel restschuld of overwaarde je ten opzichte van je nieuwe woning hebt.
Als je dit in die volgorde doet, moet je rekening houden met een aantal dingen. Ten eerste, als de kopers van je huis eerder de woning willen intrekken terwijl jij nog geen nieuw huis hebt, moet je hier samen afspraken over maken. Daarnaast is het altijd goed om te zoeken naar een tussenoplossing, zoals het tijdelijk in een (huur)woning wonen, als de krappe huizenmarkt anno nu betekent dat je niet snel een nieuw en geschikt huis kunt vinden.
Als je een volgende huis wilt kopen, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden, waaronder fiscale regels. Bijvoorbeeld, als je nu een woning verkoopt en in de toekomst een nieuw huis wilt kopen, moet je deze binnen een jaar betrekken om voor dat nieuwe huis hypotheekrenteaftrek te behouden. Als het langer dan een jaar duurt, dan kan jouw lager hypotheekrente niet meer worden meegenomen en wellicht hoger uitvallen. Ook je hypotheekrenteaftrek over je aflossingsvrije hypotheek zou dan komen te vervallen.
Eerst een nieuw huis kopen, dan pas verkopen
Wil je geen stress bij het verhuizen naar je nieuwe woning? Kies er dan voor om eerst je volgende huis te kopen. Zo heb je alle tijd om je spullen in te pakken en klussen uit te voeren in je nieuwe huis. Je hoeft dan niet meer op woningjacht.
Wanneer je deze route wilt volgen, is het belangrijk om te zorgen dat je huidige woning snel verkocht kan worden. Je hypotheekverstrekker zal alleen akkoord geven voor deze volgorde als je minstens 12 - 24 maanden dubbele woninglasten kunt betalen.
Als je de stap gaat maken om een volgend huis te kopen, is hypotheekrenteaftrek van beide woningen mogelijk vanaf en gedurende het jaar waarin je de oude woning te koop staat tot maximaal drie extra jaren.
Als je een volgend huis wilt kopen, is het mogelijk om je huidige woning tijdelijk te verhuren. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden vanuit de overheid en is afhankelijk of je aan alle vereisten voldoet.
Onze hypotheekadviseurs brengen alles in kaart. Zo ben je er zeker van dat je alles op orde hebt als je op zoek gaat naar een nieuwe woning.
Overbruggingskrediet
Als je graag een volgende huis wilt kopen maar je huidige woning nog niet is verkocht of betaald, dan biedt een overbruggingskrediet uitkomst. Met de overwaarde van je huidige woning financier je op deze manier de aankoop van je volgende huis. Wanneer de verkoop geregeld is, lost het krediet zichzelf met de opbrengst af. De rente die je betaalt over het geleende bedrag is fiscaal aftrekbaar.
Bij het kopen van je volgende huis, bieden de deskundige adviseurs van Finadom Hypotheken je graag ondersteuning zodat je een keuze kunt maken die perfect bij jouw persoonlijke situatie past.
Stap 4: Wat doe je met overwaarde of restschuld?
Het is belangrijk om te weten hoeveel je huidige huis waard is als je op zoek bent naar een nieuw huis. Zo kun je meteen zien of het mogelijk is om een volgend huis te kopen.
Als je volgende huis wilt kopen, is het belangrijk om alles te weten over jouw hypotheek die op je huidige woning openstaat. Je hypotheekbedrag is doorgaans lager dan wat je woning waard is, maar dit verschilt per situatie. Er zijn twee mogelijke scenario's:
- Je huis is verkocht met een waarde die hoger is dan de hypotheekschuld dit heet overwaarde. De overwaarde welke is ontstaan door de verkoop van je oude woning kun je aanwenden als investering voor jouw nieuwe, volgende huis!
- Je huis is verkocht met een waarde die lager is dan de hypotheekschuld dit heet restschuld. Je moet hiermee rekening houden voor de aankoop van het volgende huis.
Ander huis kopen met overwaarde
Op dit moment zijn veel mensen in de gelegenheid om hun eigen woning met overwaarde te verkopen. Koop je met de opbrengst vervolgens een ander huis, dan betekent dat extra financiële ruimte voor jou. Buiten stijging van de huizenprijzen om kun je ook profijt hebben op een lagere rente bij de hypotheekverstrekker doordat de waarde van je woning hoger is dan het oorspronkelijke hypotheekbedrag.
Verhuizen naar een nieuw huis is vaak de beste manier om je waardevolle overwaarde te verzilveren. Je kunt ook je huidige hypotheek oversluiten wanneer dat gunstiger voor je uitpakt. Er wordt dan wel boeterente in rekening gebracht vanwege het openbreken van je hypotheek. Door te verhuizen naar een nieuw huis kun je jouw huidige hypotheek boetevrij oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.
Ben je klaar voor het kopen van je volgende huis? Wees ervan bewust dat als je wilt profiteren van hypotheekrenteaftrek op je nieuwe huis, je verplicht bent om de overwaarde in de aankoop van je nieuwe woning te steken.
Wat als je restschuld hebt?
Het is belangrijk dat wanneer je jouw huis wilt verkopen en de verwachting is dat de woning minder zal gaan opbrengen je met de hypotheekaanbieder in gesprek gaat voordat je de woning op de markt zet. Door hierover samen met jouw bank te overleggen kan er naar een oplossing worden gezocht.
Betalen met je spaargeld
Als je klaar bent om je volgende huis te kopen, met behoud van een restschuld over je vorige woning, kan dit geen probleem zijn als je genoeg spaargeld hebt. Je kunt dan de restschuld financieren met je eigen buffer.
De restschuld meefinancieren
Als je wilt verhuizen naar een grotere woning en je huidige woning heeft nog een restschuld, dan kan bij sommige geldverstrekkers dat worden meegefinancierd in je nieuwe hypotheek. Je sluit dan een hogere hypotheek af, waarbij de restschuld wordt meegenomen in je maandelijkse lasten en je hypotheek mag in dat geval hoger zijn dan 100% van de woningwaarde. Echter, om hiervoor in aanmerking te komen moet je toetsinkomen voldoende zijn voor de totale schuld inclusief de meefinanciering van de restschuld. Als je een volgend huis wilt kopen, bekijk dan eerst wat je mogelijkheden zijn.
Sommige financiers zijn strenger in de voorwaarden en beoordeling van het meefinancieren van een restschuld. Het is daarom belangrijk om samen met onze adviseurs te kijken naar de mogelijkheden die je hebt.
Andere opties
Er zijn nog twee andere opties waardoor je niet de restschuld mee hoeft te financieren in je hypotheek en dat is via een belastingvrije schenking of door het afsluiten van een persoonlijke lening.
Is de restschuld fiscaal aftrekbaar?
Er gelden verschillende regels voor de fiscale behandeling van een restschuld welke is meegefinancierd. Is de restschuld ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017? Dan mag je nog 15 jaar gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek over deze restschuld bij je belastingaangifte. Wanneer de restschuld is ontstaan vanaf 1 januari 2018 dan kun over het restschuldbedrag geen gebruik meer maken van hypotheekrenteaftrek.
Stap 5: Je huidige hypotheek meenemen of oversluiten?
Als je een volgende huis gaat kopen is het vaak mogelijk om je huidige hypotheek mee te nemen. Zo kan je blijven profiteren van de lagere rentetarieven en/of betere voorwaarden die gelden bij jouw hypotheek. Dit is vooral gunstig als blijkt dat de huidige voorwaarden en hypotheekrente nadeliger zijn bij andere hypotheekaanbieders.
Wanneer je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten die hoger is dan de bestaande dan is het vaak gunstiger om je bestaande hypotheek te laten lopen en een tweede hypotheek af te sluiten wat extra benodigd is.
Als je overweegt om je volgende huis te kopen, is het meenemen van je hypotheek een optie die beschikbaar is voor verschillende hypotheekvormen zoals annuïtaire, lineaire, aflossingsvrije, beleggingshypotheek of spaarhypotheek. Bij het oversluiten van je hypotheek naar je nieuwe woning kun je vaak de fiscale voordelen behouden die golden toen je de hypotheek afsloot. Zo kun je bijvoorbeeld bij het meenemen van een bestaande aflossingsvrije hypotheek die voor 1 januari 2013 werd afgesloten nog steeds gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.
Als je van plan bent om een volgend huis te kopen, dan zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om jouw hypotheek te kunnen meenemen.
- Als je jouw volgende huis gaat kopen kun alleen je oude hypotheek meenemen als je niet van hypotheekverstrekker veranderd. Wanneer extra hypotheek benodigd is zal ook deze bij de huidige hypotheekaanbieder moeten worden ondergebracht.
- Bij het kopen van jouw volgende huis blijft de rentevaste periode van je eerdere hypotheek gelden. Dus als er nu al 10 jaar verstreken zijn van een rentevaste periode welke is overeengekomen voor 20 jaar, dan profiteer je nog van die rentepercentage voor de resterende 10 jaar. Daarna zul je met de hypotheekverstrekker in overleg met de hypotheekadviseur andere afspraken moeten maken of je hypotheek boetevrij oversluiten.
- Voordat je jouw volgende huis kunt gaan kopen, moet je ervoor zorgen dat je nog steeds over voldoende inkomen beschikt om aan de eisen van de bank te voldoen.
Andere optie: een nieuwe hypotheek afsluiten
Als je op zoek bent naar een nieuw huis om te kopen, heb je nog een andere optie als het gaat om je hypotheek namelijk het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Een nieuwe hypotheek kan veel geld besparen als de actuele rentepercentages lager zijn dan je huidige hypotheek. Bovendien kan dit boetevrij worden gedaan wanneer je een nieuwe woning koopt.
Als je op zoek bent naar een nieuw huis, is het verstandig om eerst een hypotheekadviseur in te schakelen. Finadom Hypotheken helpt je graag de beste optie vast te stellen: meenemen of nieuw afsluiten?
Stap 6: Op naar je volgende woning!
Ben je al klaar om op zoek te gaan naar jouw volgende huis? Wanneer je hebt besloten of je eerst je huidige woning gaat verkopen voordat je jouw droomhuis koopt, is de tijd aangebroken om woningen te bezichtigen. Zorg ook dat je met een makelaar samen zit voor het verkopen van je oude woning.
Let bij de aankoop van een volgend huis ook goed op de volgende zaken.