Maar hoe zit het nu met de belasting op het moment dat je overwaarde op je huis hebt en deze met overwaarde verkoopt? Er is geen sprake van het betalen van belasting over de overwaarde op je huis. Echter kan je wel te maken krijgen met belastingen, afhankelijk van de acties die worden uitgevoerd met het geld van de overwaarde.
Op het moment dat je de overwaarde op je spaarrekening zet, dan wordt het geld toegevoegd aan je vermogen, waardoor je over jouw vermogen jaarlijks vermogensbelasting zal moeten betalen. Er gelden wel vrijstellingen voor uw vermogen. Laat je hierover goed inlichten door één van onze hypotheekadviseurs.
Mocht je na de verkoop van je huis een andere woning kopen? Dan geldt de verplichting om de overwaarde eerst te gebruiken om het hypotheekbedrag van je nieuwe woning te verlagen. Zodra je dit niet doet, dan valt dit gedeelte van de hypotheek in box 3 en is de hypotheekrente ook niet aftrekbaar. Er zitten hier dan ook meerdere regels aan verbonden en het zal per situatie verschillend zijn, wat de beste keus zal zijn voor jou. Wij staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden!
De overwaarde kan ook gebruikt worden voor een schenking aan uw kind(eren). Door dit te doen hoort het geld niet meer bij uw vermogen en ben je er dus ook geen vermogensbelasting over verschuldigd. Desalniettemin kan het wel zo zijn dat uw kind(eren) schenbelasting moet(en) betalen, maar hiervoor gelden verschillende vrijstellingen en regels.