Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Wanneer je wilt besparen op je hypotheeklasten, kan het verstandig zijn om je rentevaste periode aan te passen. Het meest gunstige moment om dit te doen is wanneer de huidige rentevaste periode afloopt. Houd er wel rekening mee dat er extra kosten verbonden kunnen zijn aan het wijzigen van de rentevaste periode als je dit eerder wilt doen. Het is daarom belangrijk om te berekenen of de uiteindelijke besparing opweegt tegen deze kosten.
Het eerste gesprek is altijd gratis!
Als je wilt dat je hypotheek weer beter bij jou past en mogelijk wilt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten, dan is het mogelijk om je rentevaste periode tussentijds te wijzigen. Er zijn twee manieren om dit te doen:
Bij het wijzigen van je rentevaste periode moet je beslissen of je de rente voor een korte of lange periode vastzet. Zowel korte als lange periodes hebben hun eigen voor- en nadelen. Het beste moment om je rentevaste periode te wijzigen is wanneer de huidige periode is afgelopen. Let wel op dat er in sommige gevallen extra kosten verbonden zijn aan het wijzigen van de rentevaste periode. Zorg ervoor dat je deze kosten afweegt tegen de uiteindelijke besparing die je hiermee kunt behalen.
Als je momenteel profiteert van een voordelige hypotheekrente en tevreden bent met je huidige hypotheekverstrekker, is het verstandig om bij dezelfde aanbieder te blijven. Wanneer de rentevaste periode van je huidige hypotheek is afgelopen, ontvang je een voorstel van je aanbieder om te verlengen. Je kunt dan beslissen of je akkoord gaat met de aangeboden rente en voor hoe lang je de rente vast wilt zetten. Door te blijven bij je huidige aanbieder voorkom je extra kosten die gepaard gaan met het overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.
Wanneer je de rentevaste periode van je hypotheek wilt wijzigen, kan je ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Dit houdt in dat je je huidige rentevaste periode stopt en een nieuwe periode ingaat bij een andere hypotheekverstrekker. Echter, dit is niet altijd mogelijk zonder extra kosten. Jouw oude hypotheekverstrekker loopt namelijk inkomsten mis en zal daarom een oversluitboete in rekening brengen. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of het oversluiten van je hypotheek de moeite waard is.
Een andere optie om je rentevaste periode te wijzigen is door middel van rentemiddeling. Hierbij beëindig je de huidige periode en start je een nieuwe periode, maar blijf je wel bij dezelfde hypotheekverstrekker. De nieuwe hypotheekrente zal doorgaans ergens tussen je oude rentepercentage en de huidige marktrente liggen. In tegenstelling tot bij het vervroegd wijzigen van de rentevaste periode, hoef je niet direct een boete te betalen. In plaats daarvan wordt het bedrag uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Overweeg rentemiddeling echter wel zorgvuldig, want de kosten kunnen soms hoger zijn dan de mogelijke besparingen.
Als je op zoek bent naar stabiliteit en zekerheid in je hypotheeklasten, dan is een lange rentevaste periode een goede optie voor jou. Hierdoor weet je precies wat je de komende jaren aan maandlasten kwijt bent. Houd er wel rekening mee dat je bij een lange rentevaste periode een iets hogere rente betaalt dan bij een kortere rentevaste periode. Maar als zekerheid voor jou belangrijker is dan het besparen van een paar euro's per maand, dan is dit een goede keuze.
Een korte rentevaste periode kan voordelig voor je zijn als je:
Op zoek bent naar de laagste hypotheekrente: Een korte rentevaste periode kan je helpen om te profiteren van de lagere rentetarieven. Dit kan je op de lange termijn geld besparen op je hypotheek.
Flexibel wilt blijven: Met een korte rentevaste periode kun je sneller inspelen op veranderingen in de markt. Als de rentetarieven dalen, kun je profiteren van een lagere rente. Als de rentetarieven stijgen, kun je kiezen voor een nieuwe rentevaste periode met hogere tarieven.
In staat bent om eventuele rentestijgingen te betalen: Een korte rentevaste periode betekent dat je vaker te maken hebt met renteherzieningen en dat je rente dus vaker kan stijgen. Zorg ervoor dat je voldoende financiële buffer hebt om deze eventuele stijgingen te kunnen betalen.
Als je overweegt om je hypotheekrente aan te passen, kun je dit in principe direct met je hypotheekverstrekker regelen. Echter, het is raadzaam om eerst te overleggen met je hypotheekadviseur. Hij of zij kan je namelijk informeren over eventuele alternatieven die meer financieel voordeel opleveren of beter aansluiten bij jouw persoonlijke situatie en wensen. Het inschakelen van een hypotheekadviseur kan dus lonen en zorgen voor een verstandige beslissing.
Wanneer je ervoor kiest om je rentevaste periode aan te passen, zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Bij rentemiddeling zijn de eenmalige kosten vaak lager dan bij het oversluiten van je hypotheek. Naast deze kosten moet je ook denken aan de uren die de adviseur in de berekening en het advies steekt, dit brengt ook extra kosten met zich mee. Het is dus belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen voordat je een beslissing neemt.
Een adviseur kan je helpen bij het wijzigen van de rentevaste periode van je hypotheek. De adviseur maakt een uitgebreide berekening om te bepalen welke optie op lange termijn het meeste oplevert: oversluiten of rentemiddelen. Daarnaast kan de adviseur je helpen bij het kiezen van de juiste nieuwe rentevaste periode die past bij jouw persoonlijke situatie en wensen. Ook kan de adviseur het vernieuwen van je hypotheek voor je regelen, zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt.
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.
Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.
Bij een ‘hypotheek' leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht' biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.
Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.
Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’.
Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op.
bel ons op
?????
Stuur een mail naar
?????
Bezoek ons op
?????
Als adviseur is het onze taak dat jij in jouw privéleven weet dat de financiële zaken goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan aansprakelijkheid- of andere schadeverzekeringen, en ook aan de meer complexe zaken als jouw hypotheek en financiële planning. Een huis kopen, trouwen of samenwonen, kinderen krijgen, studerende kinderen, stoppen met werken; Wij helpen je zodat je goed op deze en andere gebeurtenissen bent voorbereid.
Fokkerstraat 16 (3e etage 3.13)
3833LD Leusden
Maandag t/m Vrijdag
09:00 - 17:30 uur
Weekenden en avonduren op afspraak
Kifid | 300.018526 |
AFM | 12049183 |
KVK | 87849208 |